Preşedintele chinez Xi Jinping supraveghează ambiţiosul program de modernizare militară, care include avioane cu reacţie „invizibile” şi portavioane. De asemenea, China a testat rachete antisatelit.

China Daily a relatat că armata chineză a publicat recent fotografii ale unui avion de vânătoare J-11B care transporta o rachetă neidentificată.

Noua rachetă poate atinge ţinte aflate chiar şi la 400 km, distanţă care depăşeşte raza rachetelor folosite de forţele aeriene ale statelor occidentale, a explicat expertul militar chinez. În prezent, rachetele aer-aer din dotarea armatei chineze pot atinge ţinte aflate la cel mult 100 de km.

Presa de stat chineză relatează periodic despre noile tipuri de arme înainte ca armata să confirme oficial existenţa lor.

Modernizarea armatei chineze are loc pe fondul situaţiei tensionate din regiune legate de Marea Chinei de Sud şi de insula Taiwan.

Recent, primul portavion chinez, Liaoning, a navigat în apropierea insulei Taiwan în cadrul a ceea ce Beijingul a numit „manevre de rutină”, provocând reacţia Taipei-ului, care a trimis avioane de vânătoare şi nave militare.