„Aceste monumente nu sunt doar proprietatea Siriei, ci a întregii lumi”, a spus Ahmad, duminică, într-o declaraţie de presă.

„Orice inacţiune în aceste momente dificile ameninţă Palmira şi vor constitui o abatere clară de la datoria umanitară şi etică de protejare şi păstrare a patrimoniului mondial”, a adăugat el. Statul Islamic a distrus vineri faţada teatrului roman şi tetrapylonul — monument în formă cubică constând din patru porţi, unite după un plan patrulater, care se construia de obicei la răscruci de drumuri.

Acestea au fost dărâmate complet după ce au fost minate de SI. Organizaţia jihadistă a recucerit în decembrie Palmira, la nouă luni după ce fusese alungată din oraş de trupele guvernamentale siriene.

În 2015, când a cucerit prima dată Palmira, SI a distrus alte monumente şi temple importante.

Ahmad a susţinut că guvernul din care face parte a reuşit să păstreze 90% din artefactele din muzee, mutându-le în locuri secrete pentru a nu fi furate. Rata furturilor nu depăşeşte 1%.

În ceea ce priveşte partea istorică a oraşului Alep, controlată de rebeli timp de patru ani şi recucerită de armata siriană la sfârşitul lui 2016, Ahmad a afirmat că 40% este încă în stare bună, 30% în stare medie, iar restul în stare "catastrofală".