Fotograful John Wood a folosit tehnica plăcii umede pentru realizarea imaginii, metodă care era folosită de numai şase ani, la acea dată fiind considerată o tehnică revoluţionară.

Wood lucra de fapt pentru arhitectul Capitoliului şi fusese angajat de inginerul şi generalul de armată Montgomery C. Meigs care a supervizat construcţia unor porţiuni importante ale Capitoliului, sediul Poştei Generale şi Apeductul Washington. John Wood avea ca principală sarcină fotografierea desenelor arhitecturale astfel încât să fie uşor de reprodus. Pentru realizarea muncii sale, el avea o cameră întunecată mobilă, similar unui studio foto pe roţi, pentru developarea fotografiilor.

Potrivit cotidianului Time, inginerului Montgomery C. Meigs i s-a cerut construirea unei platforme pentru desfăşurarea ceremoniei de învestire a lui James Buchanan, iar acesta a construit înca una în partea de est a Capitoliului pentru ca John Wood să fotografieze întregul eveniment. Pentru că tehnica plăcii umede avea nevoie de expunere lungă, în imaginea realizată de Wood mulţimea care se mişcă apare estompată, în timp ce participanţii care stăteau pe scaune, pe platformă, sau în picioare, dar care nu s-au mişcat în timpul fotografiei, se văd clar.

James Buchanan a fost ultimul preşedinte american înainte de declanşarea războiului civil, la doar o lună de zile de la încheierea mandatului său, în timpul lui Abraham Lincoln.

Ca urmare a declanşării războiului civil, lui John Wood i s-a cerut să se ocupe de reproducerea hărţilor pentru generalul George McClellan, încheie digitaltrends.com.