Prima şedinţă a fost deschisă de ministrul kazah de externe, Kairat Abdrahmanov, în faţa celor două delegaţii reunite în aceeaşi cameră, în jurul unei mese rotunde, la hotelul Rixos din Astana.

„Această întâlnire este o demonstraţie clară a eforturilor comunităţii internaţionale spre o reglementare paşnică a situaţiei în Siria”, a declarat Abdrahmanov, citind o declaraţie a preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev.

„Singura cale pentru a reglementa situaţia în Siria trebuie să fie cea a convorbirilor bazate pe o încredere şi o înţelegere reciproce”, a adăugat el.

Dacă cele două tabere au vorbit — timp de mai multe săptămâni — despre negocieri directe, rebelii au ales în final, în ultimul moment, să nu se întâlnească faţă în faţă cu delegaţia regimului.

„Prima sesiune a negocierilor nu va fi faţă în faţă pentru că guvernul nu a respectat până în prezent ceea ce s-a angajat conform acordurilor din 30 decembrie”, care instituiseră o încetare a focului în Siria, a indicat Yehya al-Aridi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai delegaţiei rebelilor.

Discuţiile urmează să se concentreze pe întărirea acestei încetări a focului, care a dus o reducere a violenţelor în pofida încălcărilor regulate a armistiţiului.

Rebelii nu au indicat dacă vor accepta să negocieze faţă în faţă cu emisarii regimului în cursul următoarelor şedinţe ale convorbirilor.