„Preşedintele Trump îşi doreşte să elimine politici inutile şi dăunătoare precum planul de acţiune cu privire la schimbările climatice şi cel cu privire la apă în SUA. Ridicarea acestor restricţii îi va ajuta mult pe muncitorii americani şi va creşte salariile cu peste 30 de miliarde de dolari în următorii 7 ani”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Planul lui Obama cu privire la schimbările climatice avea în vedere reducerea emisiilor de dioxid de carbon, în parte prin conservarea pădurilor şi încurajarea folosirii combustibililor regenerabili. Însă planul lui Trump de a încuraja sectorul petrolier ar fi menit să aducă venituri mai mari la buget pentru a reconstrui infrastructura.

Administraţia Trump a mai condamnat tot printr-un comunicat oficial climatul antipoliţie în SUA şi a cerut consolidarea forţelor de ordine. "Sentimentele anti-poliţie din America sunt greşite şi periculoase. Administraţia Trump le va pune capăt", arată comunicatul.

La câteva minute după finalul ceremoniei de învestitură, Trump a semnat primele acte oficiale, prin care a trimis Senatului nominalizările sale pentru portofoliile din cabinetul său şi a cerut stabilirea unei zile naţionale a patriotismului, a anunţat purtătorul său de cuvânt, citat de DPA.

Trump a mai semnat o derogare care să-i permită generalului în rezervă James Mattis să ocupe funcţia de secretar pentru apărare.