Cele mai mari partide de opoziţie din parlament spun că proiectul de lege, care are 18 articole şi care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, va alimenta autoritarismul în Turcia, ţară membră a NATO şi candidată la Uniunea Europeană.

Partidul AK de guvernământ, susţinut de formaţiunea naţionalistă MHP, afirmă că modificările vor oferi acea capacitate de conducere executivă întărită necesară pentru a preveni întoarcerea la guvernele de coaliţie fragile din trecut.

Cele şapte articole aprobate în cursul nopţii includ creşterea numărului de parlamentari de la 550 la 600, scăderea vârstei minime, de la 25 la 18 ani, pentru persoanele care vor să candideze în alegeri şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale în acelaşi timp, la fiecare cinci ani.

Articolul 7 deschide calea ca preşedintele să poată fi membru al unui partid politic. După votarea a fiecare dintre cele 18 articole, parlamentarii îşi vor exprima votul asupra întregului pachet legislativ. Procesul de vot ar urma să se finalizeze până vineri noapte.

Dacă parlamentul, aşa cum este de aşteptat, îşi va da acordul final pentru acest pachet de modificări constituţionale, va fi organizat şi un referendum, aşteptat a avea loc în primăvară.

Principalul partide de opoziţie, CHP, şi partidul pro-kurd HDP, a doua cea mai mare formaţiune de opoziţie, se opun ferm schimbărilor.

Proiectul are nevoie de sprijinul a cel puţin 330 de deputaţi pentru a fi supus apoi referendumului. AKP are 316, iar MHP — 39. Până acum articolele au primit în general cel puţin 340 de voturi favorabile.