Republicanul, care i-a succedat lui Ronald Reagan pentru un singur mandat, 1989-1993, a fost spitalizat sâmbătă pentru o insuficienţă respiratorie. Miercuri, el a fost transferat la terapie intensivă.

„El a fost internat în secţia de terapie intensivă (...) pentru o problemă respiratorie acută legată de o pneumonie. Medicii au efectuat o procedură pentru a proteja şi elibera căile respiratorii, ceea ce a necesitat o sedare. Preşedintele Bush este într-o stare stabilă şi se odihneşte confortabil în unitatea de terapie intensivă, unde el va rămâne pentru observaţie”, a indicat purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath, într-un comunicat. 

Barbara Bush, 91 de ani, a fost de asemenea internată la spital. Este vorba de o măsură de precauţie "urmare a unei oboseli şi a tusei", conform lui Jim McGrath. 

Preşedintele Bush cunoaşte bine acest spital din Houston unde a trebuit să ajungă de mai multe ori în ultimii ani, pe măsură ce starea sa de sănătate s-a degradat, notează AFP, care aminteşte că acesta şi-a fracturat o vertebră în iulie 2015, a suferit probleme respiratorii în decembrie 2014, iar în 2012 o bronşită l-a obligat să petreacă două luni în unitatea medicală.

„Ei nu numai că şi-au dedicat viaţa ţării, dar au fost o sursă constantă de susţinere şi sfaturi bune pentru Michelle şi pentru mine", a declarat Barack Obama, miercuri, în deschiderea ultimei sale conferinţe de presă la Casa Albă. „Nu există cuplu mai frumos, ne rugăm pentru ei şi le transmitem prietenia noastră”, a spus Obama.

Şi viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, le-a dorit pe Twitter celor doi „o recuperare rapidă”. 

„Vă mulţumesc pentru minunata dumneavoastră scrisoare”, a adăugat el, cu referire la mesajul plin de umor pe care i l-a transmis George Herbert Walker Bush pe 10 ianuarie.

Ştiind deja, urmare a sfatului medicilor, că va fi singurul fost preşedinte încă în viaţă care nu va asista, la Washington, la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, Bush s-a scuzat în avans.

"Doctorul meu spune că dacă voi sta afară în ianuarie, voi sfârşi probabil la şase picioare sub pământ. La fel pentru Barbara. Deci noi suntem blocaţi în Texas", a scris George Bush, care i-a dorit succes celui de-al 45-lea preşedinte american. "Dacă pot să vă ajut, spuneţi-mi", a adăugat el.

Jimmy Carter (1977-1981), Bill Clinton (1993-2001), George W. Bush (2001-2009) şi Barack Obama vor fi prezenţi la ceremonia de vineri de la Washington.