Franţa şi Italia trebuie „să aplice reformele” promise, a punctat liberalul Mark Rutte în timpul dezabterii publice cu politicianul social-democrat german Martin Schulz.

În opinia premierului olandez, neaplicarea refomelor „creează o lipsă fundamentală de încredere în Europa, mai ales între nord şi sud”, lucru care se întâmplă după o perioadă în care cetăţenii olandezi au făcut multe sacrificii pentru reforme.

„Oamenii şi-au dat seama că alte ţări nu aplică reformele promise”, a insistat Rutte, moment în care Schulz a sărit de pe scaun şi l-a acuzat pe interlocutorul său că „creează o ambianţă războinică între ţări”.

„Imaginea unor ţări care dau lecţii este foarte periculoasă”, a apreciat fostul preşedinte al legislativului european. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a intervenit în sprijinul său afirmând că trebuie combătută percepţia conform căreia nordul Europei impune sudului modelele economice şi că cetăţenii din sud „sunt toţi nişte leneşi”. „Aceasta nu este doar o minciună, dar provoacă şi o mare lipsă de încredere între naţiuni şi în interiorul lor”, a explicat Timmermans.

„Aş prefera dreptul de a se putea interpreta tratatele şi normele”, a spus în continuare Martin Schulz, făcând aluzie la o interpretare mai flexibilă a criteriilor bugetare în zona euro.

Dar dezbaterea a continuat cu alte schimburi acide de replici între Rutte şi Schulz, controversa fiind acum legată de modul prin care Uniunea Europeană ar putea ieşi din actuala ei criză existenţială.

Schulz a apreciat că UE are nevoie „mai mult ca niciodată” de mai multă integrare şi de lideri politici care să fie uniţi.

În replică, Rutte a estimat că o Uniune tot mai integrată „este cea mai bună modalitate de destrămare a UE” şi l-a acuzat pe interlocutorul său că are o „viziune romantică” asupra acestui model de Uniune federalistă pe care l-au evocat odinioară fostul cancelar german Helmut Kohl împreună cu fostul preşedinte francez Francois Mitterrand.

„Nu este un model pe care să construim viitorul”, iar ideea creării unui superstat european „este istorie”, a argumentat premierul olandez, pledând totodată pentru o abordare pragmatică a proiectului european în care „fiecare să facă ceea ce este necesar pentru a face parte din club”.

Dar şi aceste comentarii l-au nemulţumit pe fostul preşedinte al Parlamentului European. „Nu sunt istoric, dar sunt german. Şi să spunem că viziunea lui Helmut Kohl era romantică ... este în primul rând deplasat”, a spus Martin Schulz.