Parcul zoo a sărbătorit aniversarea de 60 de ani a lui Colo luna trecută, după ce la 3 decembrie primatei i s-a extirpat o tumoare malignă de sub braţ. Ea era cea mai în vârstă gorilă cunoscută şi a depăşit prognoza de viaţă obişnuită pentru specia ei cu peste două decenii, a declarat Patty Peters, o purtătoare de cuvânt a parcului zoo.

Potrivit sursei citate, gorila nu prezenta semne de boală, iar luni a avut circa 13.000 de vizitatori. "Erau rânduri de oameni. A interacţionat cu vizitatorii întreaga zi", a spus Peters. Colo a fost mama a trei gorile, bunica a 16, străbunica a 12 şi stră-străbunica a trei. Cea mai mare dintre progeniturile sale, Emmy, a fost prima gorilă de a doua generaţie care s-a născut într-un parc zoo, iar nepoata ei Cora a fost prima de a treia generaţie născută în captivitate.

Gorilele, care trăiesc în pădurile tropicale din Africa centrală, sunt cele mai mari primate din lume, iar masculii pot atinge şi 200 kg.

În prezent mai există circa 350 de gorile din toate speciile în parcurile zoo din SUA şi circa 150.000 până la 200.000 din specia ei (gorilă de câmpie de vest) în întreaga lume, a precizat instituţia în comunicat. Gorilele sunt o specie în pericol din cauza pierderii habitatului, a braconajului şi a vulnerabilităţii la boli.

Colo va fi incinerată iar cenuşa ei va fi îngropată într-o locaţie neprecizată din parcul zoo din Columbus. Rezultatele necropsiei care urmează să stabilească cauza morţii sunt aşteptate în aproximativ patru săptămâni.