Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a trimis un elicopter pentru a evacua victimele spre Maiduguri, iar MSF, care acţiona de puţin timp în tabăra bombardată din Rann, a fost însărcinată cu operaţiunile de coordonare intervenţiei medicale, a precizat Isa Gusau, purtător de cuvânt al guvernatorului statului.

Atacurile aeriene au avut loc marţi dimineaţă la Rann, în nordul statului Borno, în timp ce reprezentanţii organizaţiilor umanitare distribuiau alimente persoanele strămutate, care au fost nevoite să fugă din calea violenţelor.

"Măsuri de urgenţă au fost luate pas cu pas în această localitate care, cu doar puţin timp în urmă, era inaccesibilă" organizaţiilor umanitare, a spus Edward Kallon, coordonator al ONU pentru Nigeria, adăugând că la Rann se află 43.000 de persoane strămutate, care suferă deja de "lipsă de hrană şi de malnutriţie severă".

Şase angajaţi ai Crucii Roşii nigeriene au fost ucişi în bombardament, a anunţat la rândul său CICR, care are de asemenea echipe în zonă.

"Printre victimele atacurilor aeriene de la Rann, şase membri ai Crucii Roşii nigeriene au fost ucişi şi 13 răniţi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CICR.

"Acest atac la scară mare asupra unor persoane vulnerabile care fugiseră deja de violenţe extreme este şocant şi inacceptabil", a declarat dr. Jean-Clément Cabrol, director de operaţiuni al MSF.

Organizaţia a precizat că echipele sale "încearcă să ofere primele ajutoare de urgenţă" răniţilor, cerând autorităţilor "să ia toate măsurile posibile" pentru a facilita evacuările de urgenţă.

"Echipele noastre medicale şi chirurgicale din Camerun şi Ciad sunt pregătite să îi îngrijească pe răniţi. Suntem în contact strâns cu echipele noastre de la faţa locului, aflate în stare de şoc", a mai precizat MSF.

"Un avion militar a bombardat din eroare Rann în loc de Kala", o localitate vecină, a declarat pentru AFP, prin telefon, un localnic, Abba Abiso. "În ultimele săptămâni, Boko Haram şi-a deplasat baza din pădurea de la Sambisa spre Kala, iar un avion militar se pare că a confundat Rann cu Kala", a adăugat el.

Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a precizat într-un comunicat că a aflat cu 'tristeţe profundă' de acest bombardament, pe care l-a calificat drept o "regretabilă eroare operaţională".

Bombardamentul survine în contextul în care armata nigeriană a revendicat noi victorii împotriva Boko Haram, grupare afiliată Statului Islamic în Africa de Vest.

Luna trecută, armata a declarat că acest conflict intră în faza finală după aproape opt ani de violenţe care au făcut cel puţin 20.000 de morţi şi au dus la strămutarea a 2,6 milioane de persoane.

Generalul nigerian Lucky Irabor, care se află la comanda operaţiunilor militare împotriva grupării jihadiste Boko Haram, a afirmat că aviaţia a primit informaţii privind regrupări de 'terorişti ai Boko Haram' în regiunea Kala-Balge.

"Am ordonat aviaţiei să intervină pentru a rezolva problema. Atacul a fost comis, însă din păcate s-a dovedit că au fost loviţi locuitori", a adăugat el într-o conferinţă de presă la Maiduguri, capitala statului Borno.