În unele ţări, precum Filipine şi China, „lideri puternici şi-au impus autoritatea, în detrimentul unei guvernări care să răspundă pentru acţiunile sale şi a statului de drept, ca garant al prosperităţii şi securităţii”, indică raportul de 687 de pagini al HRW.

Raportul detaliază cazuri de arestare sau chiar lichidare fizică a criticilor la adresa guvernelor, execuţii, discriminare religioasă şi rasială, cenzură a presei şi alte abuzuri.

„Guvernul chinez şi-a intensificat agresiv campania împotriva activiştilor societăţii civile şi a exprimării în mediul online în 2016. Acest atac extins asupra drepturilor, început la preluarea mandatului de către preşedintele Xi Jinping în 2013, a inclus amestecul în instituţiile democratice din Hong Kong şi abuzurile comise în afara graniţelor Chinei”, menţionează raportul HRW.

Documentul menţionează nivelul fără precedent al execuţiilor extrajudiciare în cadrul campaniei împotriva traficanţilor de droguri în Filipine şi eliminarea criticilor la adresa statului în Malaezia.

De asemenea, alte motive de îngrijorare sunt cazurile de crimă şi încarcerare împotriva disidenţilor în Cambodgia, în perspectiva alegerilor locale din acest an şi a alegerilor parlamentare din 2018, eşecul autorităţilor din Indonezia de a asigura apărarea drepturilor minorităţilor persecutate şi hărţuirea militanţilor pentru drepturile omului în Vietnam.