Parlamentul polonez îşi reîncepe activitatea în ciuda protestelor opoziţiei

Parlamentul polonez îşi reîncepe activitatea în ciuda protestelor opoziţiei
Sursa: www.agerpres.ro Foto: EPA 11.01.2017 21:37
Camera inferioară a parlamentului polonez şi-a reînceput activitatea miercuri seara, în ciuda protestelor opoziţiei ai cărei membri au blocat după-amiază intrarea în sala de şedinţe, informează Reuters.

Parlamentul ar fi trebuit să înceapă prima şedinţă după vacanţa de iarnă miercuri la amiază, însă lucrările au fost împiedicate de un conflict între parlamentarii opoziţiei şi cei ai partidului de guvernământ cu privire la votul din decembrie asupra bugetului din 2017.

Cea mai mare formaţiune de opoziţie din Polonia, Platforma Civică (PO), a cerut ca începerea noii sesiuni a camerei inferioare a parlamentului de la Varşovia să fie amânată cu o săptămână, întrucât este nevoie de timp pentru găsirea unei soluţii la criza politică ce durează de aproape o lună.

Parlamentarii PO au ocupat în 16 decembrie 2016 principala cameră a legislativului polonez din cauza dezacordului legat de accesul presei la lucrările parlamentului şi de legea privind bugetul ţării pe 2017. Formaţiunea de opoziţie a depus o moţiune pentru convocarea membrilor acestei camere parlamentare pe 18 ianuarie, a anunţat liderul PO, Grzegorz Schetyna.

Moţiunea a fost înaintată, ''astfel încât avem timp pentru a căuta idei, a discuta şi a găsi o soluţie'' la criza parlamentară, a explicat Schetyna.

Criza politică de la Varşovia a început luna trecută atunci când partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS, eurosceptic), a fost nevoit să mute procedura de votare a bugetului pentru 2017 într-o cameră auxiliară a parlamentului, după ce mai mulţi deputaţi din opoziţie au blocat accesul la podiumul sălii de plen în semn de protest faţă de limitarea accesului jurnaliştilor.

Platforma Civică, ce susţine că votarea bugetului a fost ilegală, a prezentat şi un proiect de rezoluţie în care solicită reluarea dezbaterii asupra actului normativ respectiv.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP