Japonia ar putea avea un nou împărat de la 1 ianuarie 2019

Japonia ar putea avea un nou împărat de la 1 ianuarie 2019
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 11.01.2017 08:32
Guvernul nipon ar urma să îi permită împăratului să abdice în favoarea fiului său, care ar putea să-l succeadă la 1 ianuarie 2019, deschizând calea spre o nouă eră imperială, relatează mass-media din Japonia, potrivit AFP.

„Executivul a început să studieze preluarea tronului de către prinţul moştenitor Naruhito la începutul lui 2019", notează cotidianul Nikkei, informaţia apărând şi în ziarele Mainichi şi Yomiuri.

În august 2016, împăratul Akihito a susţinut un discurs în care a dat de înţeles că doreşte să abdice, deşi legea de funcţionare a casei imperiale nu îl autorizează să facă acest lucru.

O comisie desemnată de premierul Shinzo Abe ar urma să emită recomandări în vederea acceptării unei excepţii în baza căreia actualul împărat ar putea renunţa la tron în timpul vieţii, ţinând cont de vârsta avansată. Akihito a împlinit în decembrie 83 de ani.

Executivul şi-a propus ca noua lege să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară, dar dezbaterile se anunţă încinse, întrucât opoziţia, precum şi numeroşi experţi, ar prefera ca legea de funcţionare a casei imperiale să fie reformată.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP