În Ungaria, au fost atinse noi minime de temperatură atât la nivel naţional, cât şi pentru Budapesta: minus 28, respectiv minus 18 grade Celsius. De asemenea, în Serbia, temperaturile au coborât până la minus 20 de grade, iar printre cei care resimt din plin frigul sunt refugiaţii care stau în tabere improvizate.

Nici Turcia nu a scăpat de furia iernii. Metropola Istanbul a fost lovită de cea mai severă furtună de zăpadă din ultimii şapte ani.

Polonia - ger sever şi aer irespirabil

În oraşul polonez Rybnik din sudul ţării, un mare centru minier, pe lângă zăpadă şi ger a mai apărut o problemă serioasă. Aerul a devenit aproape irespirabil din cauza cărbunelui folosit la încălzire. Cantitatea de particule din atmosferă a depăşit de 1000 de ori limitele maxime, iar oamenii se tem de fiecare dată când ies din casă.

„De dimineaţă când am plecat spre şcoală, ziceai că este ca după un incendiu. Nu aveam aer să respir. De obicei, când te sufoci, deschizi ferestrele. Dar acum, dacă deschizi ferestrele, faci mai rău”, a spus un polonez.

Refugiaţii din Belgrad suferă din cauza gerului

În capitala Serbiei, Belgrad, în jur de 1500 de imigranţi au găsit adăpost într-un depozit abandonat din oraş, ca să se ferească de ger. Voluntarii le-au dat pături şi mâncare caldă.

„Este atât de frig şi noaptea trecută nu am reuşit să dormim, am stat în jurul focului pentru că era foarte frig, cred că au fost minus 16 sau 15 grade”, a spus Amin, un refugiat din Pakistan.

Strâmtoarea Bosfor, închisă din cauza ninsorii

La Istanbul a nins puternic timp de patru zile. A fost cea mai severă ninsoare din ultimii şapte ani, iar zăpada a provocat haos în transporturi. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă, feriboturile nu au mai circulat şi 227 de zboruri au fost anulate de pe cele două aeroporturi importante din oraş.

„Nimeni nu vrea să iasă afară pe o vreme atât de rece”, a spus Mehmet Karakoc, un localnic.

„Sunt născut şi crescut în Istanbul şi nu ţin minte să fi văzut vreodată zăpadă ca acum”, a adăugat un alt localnic.

Meteorologii avertizează că vremea va rămâne friguroasă în Europa şi în următoarele zile.