Proiectul a fost iniţiat de republicanul John McCain şi de democraţii Ben Cardin şi Robert Menendez, toţi senatori cu influenţă în materie de politică externă. Este de aşteptat ca lor să li se alăture şi alţi senatori, ceea ce sporeşte şansele de aprobare a proiectului.

Conform unei versiuni preliminare consultate de Reuters, documentul prevede impunerea de interdicţii de viză şi îngheţarea bunurilor persoanelor „care se implică în activităţi semnificative ce subminează securitatea cibernetică a infrastructurii publice sau private şi instituţiile democratice” sau acordă asistenţă unor astfel de activităţi.

Sunt incluse, de asemenea, sancţiuni împotriva celor care desfăşoară activităţi cu sectoarele de apărare sau informaţii ale Moscovei, sancţiuni ce ar putea afecta companii internaţionale, ce fac afaceri cu Rusia.

Congresmeni americani cer de multă vreme un răspuns mai dur la anexarea Crimeii de către Rusia şi la intervenţia militară a Moscovei în sprijinul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Nerăbdarea lor a crescut de când agenţiile americane de informaţii au comunicat că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie prin care s-a încercat influenţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale americane în favoarea magnatului republican Donald Trump.

Proiectul mai prevede noi sancţiuni din cauza intervenţiilor militare ale Rusia în estul Ucrainei şi în Siria, inclusiv transpunerea în lege a patru ordine executive ale preşedintelui în funcţie, Barack Obama.

Printre altele, sunt prevăzute sancţiuni asupra investiţiilor de peste 20 milioane de dolari în capacităţile Rusiei de petrol şi gaze naturale.

Proiectul va fi introdus în Senat cu o zi înaintea audierii în Comisia pentru relaţii externe a acestei camere a lui Rex Tillerson, fostul CEO al companiei petroliere Exxon Mobil, propus de Donald Trump pentru postul de secretar de stat.

Numeroşi legislatori, atât republicani, cât şi democraţi, au exprimat îngrijorări în ce priveşte colaborarea întinsă pe decenii a lui Tillerson cu guvernul rus, ca şi în legătură cu relaţiile lui cu Putin. Este de aşteptat ca audierile, programate pentru miercuri şi joi, să se axeze în mare parte pe aceste subiecte.