Luni, 44 de membri ai Comisiei au votat în favoarea regimului fără vize cu Georgia şi doar cinci s-au opus. Comisia a declarat că Georgia a îndeplinit criteriile de acordare a unui astfel de drept încă din 2015, cu toate acestea, ca urmare a afluxului masiv de imigranţi şi refugiaţi, UE a amânat hotărârea până în toamna anului 2016.

În plus, Comisia Parlamentului European a votat pentru abolirea regimului de vize pentru cetăţenii din Kosovo. Deputaţii europeni au discutat şi situaţia liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni. Ei au observat că sunt în favoarea simplificării regimului de vize pentru Ucraina, dar aşteaptă îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare, aşa cum au făcut Georgia şi Kosovo.

Pe 1 iulie, Comisia Europeană a anunţat intrarea deplină în vigoare a acordurilor de asociere a UE cu Georgia şi Moldova. Datorită acestor acorduri, aceste ţări au acces liber la pieţele UE, sprijin financiar din partea Bruxelles-ului şi posibilitatea eliminării rapide a regimului de vize.