„Este un an foarte rău. Până în prezent s-au înregistrat 18.000 de cazuri, ceea ce reprezintă totalul cazurilor înregistrate pe parcursul întregului an trecut”, a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva Dominique Legros, responsabil în cadrul OMS privind această maladie.

Holera este endemică în RDC însă este de obicei limitată în estul ţării. De această dată, epidemia câştigă teren în partea de vest de-a lungul fluviului Congo. Epidemia a ajuns deja la Kisangani, oraş important din nord-estul ţării, la Mbandaka (vest) şi mai recent în capitala Kinshasa, unde din 13 august au fost înregistrate 13 noi cazuri şi două persoane au murit, a precizat Dominique Legros.

Pentru a face faţă epidemiei, OMS trimite echipamente şi experţi. Organizaţia a decis vineri să lanseze o campanie de vaccinare la Kinshasa pentru a evita propagarea epidemiei.

În total, circa 300.000 de persoane care trăiesc în zonele cu cele mai mari riscuri ale capitalei vor fi vaccinate şi vor primi două doze necesare (prima doză de vaccin se va administra în perioada 22-25 septembrie, iar a doua între 6-9 octombrie).

Potrivit lui Dominique Legros, în 2011 a avut loc o situaţie similară când epidemia a durat doi ani. La Kinshasa au fost afectate atunci 2200 de persoane, dintre care 88 au murit.