După discuţia tete-a-tete neaşteptată din noiembrie 2015, purtată în Turcia, care a spart gheaţa între Washington şi Moscova în privinţa crizei siriene, cei doi lideri au avut dificultăţi în a-şi apropia poziţiile asupra rezolvării acestui conflict, în pofida eforturilor intense ale şefilor celor două diplomaţii.

Rusia şi SUA, care întreprind separat lovituri aeriene împotriva jihadiştilor în Siria, se află în dezacord profund cu privire la soarta preşedintelui Bashar al-Assad, Moscova opunându-se ferm plecării acestuia de la putere, cerută de Washington.

În pofida relaţiei dure şi dificile cu Rusia, SUA încearcă în continuare să coopereze cu Moscova pentru a aduce o tranziţie politică în Siria şi pentru găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul care opune Kievul rebelilor proruşi în estul Ucrainei, a dat asigurări preşedintele Obama la începutul lunii august.

„Oficial, între Vladimir Putin şi Barack Obama nu este prevăzută nicio întâlnire bilaterală la summitul din China”, a indicat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului. „Nu excludem însă ca preşedinţii să găsească timp pentru un contact de lucru în marja summitului, aşa cum au mai făcut-o în trecut”, a adăugat el.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, „Barack Obama va încerca să rezolve maximum de probleme, spre a lăsa mai puţine succesorului său, şi anume găsirea unui acord cu privire la Ucraina şi la Siria şi un compromis cu Rusia”, a estimat pentru AFP Aleksei Makarkin, vicepreşedinte al Centrului rus de tehnologii politice.

În ceea ce-l priveşte pe Putin, acesta ar putea profita de summitul G20 pentru a încerca să obţină de la Barack Obama, aflat într-o poziţie mai slabă la final de mandat, ceea ce nu a reuşit să obţină de la Washington în anii din urmă, susţine Maria Lipman, analist independent, în timp ce Aleksei Makarkin observă că timpul rămas este foarte scurt şi că există o lipsă catastrofală de încredere între cele două ţări.

„Împreună, Putin şi Obama au reuşit să evite răul cel mai mare: au împiedicat ca relaţiile ruso-americane să degenereze într-un conflict direct”, subliniază însă Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului de politică externă şi apărare.

În opinia sa, în condiţiile în care candidata democrată Hillary Clinton, care apăra linia dură faţă de Rusia, este cotată drept favorită la scrutinul din noiembrie, „va fi mult mai dificil pentru Moscova să găsească un teren de înţelegere cu Washingtonul după plecarea lui Obama”.