Igor Plotnitski ''a fost rănit în această dimineaţă ca urmare a unei puternice explozii ce a avut loc în apropiere de maşina sa'', a anunţat agenţia de presă a rebelilor proruşi.Plotnitski a fost internat într-un spital local, precum şi alte persoane care au fost şi ele rănite în explozie, a precizat sursa.

Agenţia a afirmat că explozia a fost ''o tentativă de asasinare'' a liderului separatist, dar nu a acuzat vreo grupare sau o persoană în mod deosebit.

O sursă neidentificată, citată de agenţia rusă Interfax, a indicat că viaţa lui Plotnitski nu este în pericol. În vârstă de 52 de ani, el este un fost comandant al unei grupări rebele proruse şi a fost ales în noiembrie 2014 la conducerea republicii separatiste în cadrul unui scrutin denunţat de către Kiev ca fiind o încălcare a acordului de încetare a focului.

Lugansk este cea mai mică din cele două regiuni proruse est-ucrainene — cealaltă fiind Doneţk — care şi-au declarat ''independenţa'' şi care luptă împotriva armatei ucrainene.

În decembrie 2015, un şef de război al rebelilor, Pavel Dremov, a fost ucis în explozia maşinii sale în regiunea Lugansk. Rebelii au acuzat atunci forţele ucrainene. Un alt şef rebel din Lugansk, Alexei Mozgovoi, a fost ucis în mai 2015 împreună cu şase membri ai echipei sale, de asemenea în explozia maşinii sale.