Ceremonia anuală a avut loc la câteva luni după vizita istorică a lui Barack Obama, primul preşedinte american în exerciţiu care a mers la Hiroshima.

Pe 6 august 1945, la ora locală 8,15, un bombardier B-29 american, denumit ''Enola Gay'', a lansat asupra Hiroshimei bomba atomică ''Little Boy''. Cea mai mare parte a oraşului a fost arsă de un val de căldură care a atins 4.000 de grade Celsius.

Mii de persoane au pierit instantaneu. Altele au murit mai târziu din cauza rănilor, a arsurilor sau a maladiilor provocate de radioactivitatea intensă, uneori după luni sau ani de zile. În total, 140.000 de persoane au murit ca urmare a bombardamentului atomic de la Hiroshima.

Trei zile mai târziu, pe 9 august 1945, o a doua bombă atomică, ''Fat Man'', a fost lansată asupra oraşului Nagasaki. Pe 15 august 1945, Japonia anunţă capitularea sa, care deschide calea către sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Sâmbătă, aproximativ 50.000 de participanţi, inclusiv premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi reprezentanţi din zeci de ţări, au păstrat un minut de reculegere la ora exactă la care bomba a explodat la Hiroshima.

În cadrul ceremoniei solemne, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a reamintit în alocuţiunea sa vizita efectuată de către Obama în luna mai a.c. şi discursul istoric al preşedintelui american. Această vizită ''a fost dovada că dorinţa profundă a Hiroshimei de a nu tolera 'răul absolut' este împărtăşită de către preşedintele Obama'', a estimat primarul, adresând un apel lumii întregi de a lua măsuri în vederea interzicerii armei nucleare, ''forma ultimă de inumanitate''.