Mourad Hamyd, un francez în vârstă de 20 de ani şi cumnat al lui Cherif Kouachi - unul dintre autorii atacului, a fost reţinut în Bulgaria luna trecută după ce un tribunal din Paris a emis un mandat european de arestare pe numele acestuia. El este suspectat că ar fi intenţionat să se alăture grupării jihadiste Stat Islamic.

„Instanţa a decis să îl predea pe Hamyd autorităţilor competente din Franţa”, a precizat tribunalul din Sofia într-un comunicat.

În timpul unei şedinţe de judecată săptămâna trecută, Hamyd a negat acuzaţiile şi a afirmat că vrea să fie extrădat imediat în Franţa, deplângând modul în care a fost tratat în custodia autorităţilor bulgare. Procurorii au negat acuzaţiile şi au afirmat că Hamyd a fost tratat la fel ca oricare alt deţinut.

Hamyd a sosit singur cu trenul în Bulgaria din Serbia pe 26 iulie, declarând că se află în vacanţă. El a fost reţinut două zile mai târziu, după ce a fost întors la graniţa cu Turcia din cauza unei interdicţii de intrare de cinci ani în această ţară.

În ianuarie 2015, Mourad Hamyd a fost reţinut timp de 48 de ore în Franţa după atentatul de la redacţia Charlie Hebdo soldat cu 12 morţi, dar apoi a fost eliberat fără a i se aduce nicio acuzaţie.