Tribunalul Constituţional (TC) s-a reunit timp de trei ore şi a respins cu şase voturi la unu cererea prezentată de apărarea lui Alberto Fujimori. Avocatul său, William Paco Castillo, afirmase că va sesiza instanţele internaţionale, printre care Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, în cazul eşecului în faţa TC.

Fostul şef al statului peruan - la putere între 1990 şi 2000, în vârstă de 77 de ani, efectuează o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru că a comandat două masacre în care un escadron al morţii a ucis 25 de persoane, în cadrul luptei împotriva gherilei maoiste Sendero Luminoso.

El a cerut Tribunalului Constituţional anularea condamnării sale, organizarea unui nou proces şi punerea imediată în libertate. A fost ultimul recurs posibil în Peru pentru Alberto Fujimori, care a mai sesizat, fără succes, toate instanţele judiciare ale ţării.

Decizia intervine în momentul în care fiica fostului preşedinte, Keiko Fujimori, se pregăteşte pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale unde îl va înfrunta, pe 5 iunie, pe fostul bancher de pe Wall Street, Pedro Pablo Kuczynski.

„Va trebui să avem o discuţie, tatăl meu, avocatul său şi cu mine, pentru a decide dacă (tata) va sesiza tribunalele internaţionale. Dau asigurări că punerea în libertate a tatălui meu se va face exclusiv în mod legal şi constituţional", a declarat presei Keiko Fujimori, reiterând că, dacă va fi aleasă la conducerea ţării, nu va utiliza graţierea prezidenţială pentru eliberarea lui.

În cursul audierii, fostul preşedinte s-a apărat prin telefon de la unitatea de poliţie situată la est de Lima unde se află închis din 2007, explicând de ce contestă condamnarea, o ultimă încercare de a ieşi din închisoare.

Avocatul Paco Castillo a motivat cererea insistând asupra lipsei de imparţialitate, în opinia sa, a procedurii care a dus la condamnarea clientului său.

Din anul 2013, Alberto Fujimori caută să fie rejudecat, punând sub semnul întrebării imparţialitatea tribunalului şi recalificarea în „crime împotriva umanităţii" a capetelor de acuzare de omor calificat, răpire agravată şi vătămare gravă pentru care a fost urmărit penal după extrădarea sa din Chile. Această recalificare îi interzice să pretindă reducerea pedepsei.