Merve Buyuksarac, de 27 de ani, fusese încoronată Miss Turcia în 2006.

Tânăra a fost acuzată că a publicat o versiune a imnului naţional al Turciei care conţinea insulte la adresa preşedintelui Erdogan în 2014, atunci când acesta era prim-ministru.

Buyuksarac a fost condamnată de un tribunal din Istanbul pentru insultarea unei „personalităţi a statului", însă executarea sentinţei a fost amânată, a indicat agenţia de ştiri Dogan.

Arestată pentru scurt timp în ianuarie 2015, fosta Miss a admis în faţa anchetatorilor că a postat pe Instagram o parte a unui text publicat într-un săptămânal satiric, dar a subliniat că „nu a vrut" să-l insulte pe preşedinte.

Cu toate acestea, avocaţii lui Erdogan au susţinut însă că postarea nu intră în „cadrul libertăţii de exprimare" şi depăşeşte „limitele criticii", „umilindu-l" pe preşedinte, potrivit Dogan.

Procesele pentru insultă la adresa lui Erdogan s-au înmulţit de la alegerea sa în funcţia de şef al statului. Circa 2.000 de procese penale au fost deschise împotriva unor persoane pentru insultarea preşedintelui, printre acestea numărându-se artişti, jurnalişti, dar şi persoane particulare.