Turcia trebuie să îndeplinească 72 de criterii pentru ca cetăţenii ei să poată călători în UE fără viză, condiţie pusă de Ankara pentru aplicarea recentului acord cu UE pentru stăvilirea fluxului de migranţi. Comisia Europeană trebuie să se pronunţe pe 4 mai asupra respectării de către Turcia a celor 72 de criterii, ce cuprind condiţii tehnice şi legale.

„În regulamentul nostru privind vizele avem o clauză de securitate ce ne permite ca în anumite condiţii să suspendăm regimul de călătorii fără vize”, a indicat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva, insistând că procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci este condiţionat. Referindu-se la respectarea criteriilor avansate de UE, purtătoarea de cuvânt a afirmat că „Turcia a făcut multe eforturi în săptămânile şi zilele trecute”, cum ar fi de exemplu lărgirea accesului refugiaţilor sirieni pe piaţa muncii.

Dacă executivul comunitar va aprecia în raportul de miercuri că Turcia îndeplineşte condiţiile pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, va face o propunere legislativă în acest sens asupra căreia trebuie să se pronunţe ulterior Parlamentul European şi statele membre ale UE.

Dorind probabil să facă mai acceptabilă pentru partenerii europeni propunerea ca Turcia, Ucraina şi Georgia să beneficieze de liberalizarea regimului vizelor de scurt sejur, Franţa şi Germania au transmis împreună săptămâna trecută celorlalte state ale UE un plan privind instituirea unui mecanism de salvgardare în baza căruia în anumite condiţii să se poată reveni la regimul obligativităţii vizelor pentru respectivele state.

Dar Comisia Europeană a respins această propunere, invocând faptul că reglementările europene privind vizele cuprind deja o clauză ce permite suspendarea regimului fără vize de scurt sejur, mecanism despre care însă Franţa şi Germania afirmă că prea lent şi nu permite luarea rapidă a unor măsuri în cazul unei creşteri bruşte a presiunii migratorii sau al unor abuzuri, fiind nevoie de cel puţin nouă luni pentru a fi pus în practică.