„Ahmed, un băieţel refugiat din Afganistan care a locuit în tabăra de la Calais, a călătorit clandestin într-un camion din Franţa în Marea Britanie, s-a trezit blocat în remorca încuiată şi şi-a dat seama că nu mai putea să respire”, a anunţat într-un comunicat de presă organizaţia Help Refugees, cu sediul la Londra.

Ahmed a trimis imediat un SMS de pe telefonul său mobil către două angajate ale Centrului pentru Femei şi Copii din tabăra de refugiaţi din Calais. Cu ajutorul organizaţiei Help Refugees, cele două femei au luat legătura cu poliţia britanică şi au contribuit la lansarea unui răspuns de urgenţă „care în cele din urmă a salvat viaţa băieţelului şi a altor 14 refugiaţi care călătoreau clandestin în remorca unui camion”, a anunţat Help Refugees.

Organizaţia a adăugat că salvarea celor 15 vieţi „se datorează în parte capacităţii acestui copil de a înţelege gravitatea situaţiei în care se afla”, dar şi faptului că cele două angajate i-au dat băiatului un telefon mobil, cu minute incluse şi având salvate în memorie numere de urgenţă. Totodată, cele două femei l-au instruit pe micul refugiat şi i-au spus să le contacteze dacă se va simţi în cel mai mic pericol.