Anunţul a fost făcut de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), grupul ziariştilor care au analizat respectivele documente. Panama Papers este considerată cea mai mare scurgere de informaţii secrete financiare până în prezent. Ea priveşte circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfăşurată de societatea Mossack Fonseca între anii 1977 şi 1995, perioadă în care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii. 

Printre cei care au desfăşurat montaje financiare pentru activităţi de spălare de bani ori şi-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul acestor societăţi offshore se numără peste 140 de responsabili de rang înalt din peste 50 de ţări, inclusiv 12 foşti sau actuali preşedinţi.

Documentele au ajuns iniţial la publicaţia germană Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate de o sursă a cărei identitate este protejată pentru a nu o pune în pericol. Văzând anvergura informaţiilor, publicaţia germană a sesizat ICIJ, care a repartizat munca de analiză a documentelor unui număr de 370 de ziarişti din peste 70 de ţări, iar la începutul lunii aprilie a început dezvăluirea informaţiilor către public. 

Dar organizaţia Wikileaks a acuzat ICIJ că publică selectiv datele din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese anume şi i-a cerut să le dezvăluie pe toate integral. Wikileaks susţine de exemplu faptul că informaţiile despre politicieni sau oameni de afaceri americani ce s-au folosit de paradisurile fiscale sunt puţine, în schimb se fac referiri ample la afacerile anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Organizaţiei Wikileaks i s-a reproşat în schimb că preia argumentaţia regăsită şi în protestele Rusiei, acuzaţii la care ea a răspuns că atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia şi de fostele republici sovietice şi care este finanţat de USAID (Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională) şi de George Soros. OCCRP este un consorţiu de jurnalişti din mai multe state, partener cu ICIJ şi care publică anchete despre corupţie, mai ales în ţările est-europene, dar şi în America Latină. 

În anunţul difuzat miercuri despre publicarea bazei de date, ICIJ a menţionat că vor putea fi consultate documente ce fac referire la peste 200.000 de companii, carteluri, fundaţii şi fonduri înregistrate în 21 de paradisuri fiscale din Hong Kong şi până în Nevada.