Sâmbătă, nava MAI 1104, aflată în misiune de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a primit o solicitare din partea LCC (Centrul Local de Coordonare) Chios pentru salvarea mai multor imigranţi care se aflau în pericol de înec în apele internaţionale ale Mării Egee. 

Poliţiştii de frontieră români au ajuns la locul indicat unde au identificat o ambarcaţiune gonflabilă pe care se aflau mai multe persoane (copii, femei şi bărbaţi). După evaluarea situaţiei, poliţiştii de frontieră au transbordat la bordul navei Gărzii de Coastă toate cele 49 de persoane (16 copii, 9 femei, 24 de bărbaţi). Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei, ocazie cu care poliţiştii de frontieră le-au oferit migranţilor asistenţă, prim ajutor şi hrană, precizează sursa citată. 

Ulterior, imigranţii au fost debarcaţi în portul din Chios şi predaţi autorităţilor greceşti, pentru efectuarea procedurilor specifice. 

De asemenea, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, echipajul navei MAI 1104 a identificat o altă ambarcaţiune gonflabilă, pe care se aflau 48 de persoane (13 copii, 12 femei şi 23 bărbaţi). Poliţiştii de frontieră au transbordat la bordul navei persoanele aflate în dificultate, acordându-le asistenţă şi hrană, după care i-au dus în siguranţă în portul din Chios, unde au fost preluaţi de autorităţile elene. 

La finalizarea acţiunii, nava MAI 1104 şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.