„Delegaţiile vor sosi în cursul zilelor următoare, iar discuţiile vor începe luni (14 martie) şi nu se vor întinde mai târziu de 24 martie„, a declarat diplomatul suedez. „Va exista o pauză între o săptămână şi 10 zile, iar discuţiile se vor relua ulterior”, a adăugat oficialul ONU.

O precedentă rundă de negocieri organizată la Geneva în februarie a luat sfârşit brusc din cauza intensificării loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria.

Ulterior, un acord de încetare a ostilităţilor a fost negociat între Washington şi Moscova, armistiţiul instaurat la 27 februarie părând să fie în general respectat, în pofida unor incidente.

Regimul de la Damasc a anunţat deja că va trimite o delegaţie la Geneva, în timp ce opoziţia, care consideră prioritară instalarea unei autorităţi de tranziţie fără un rol pentru preşedintele Bashar al-Assad, nu a luat încă o decizie fermă cu privire la prezenţa sa în negocieri.

Coordonatorul general al Înaltului Comitet de Negocieri (HCN, care reuneşte cele mai importante grupări ale opoziţiei şi rebelilor sirieni), Riad Hijab, a declarat că acesta va trimite iniţial o mică delegaţie la Geneva pentru a se întâlni cu grupul de lucru ('task force') care supraveghează armistiţiul.

O reuniunea a acestui grup de lucru, coprezidată de SUA şi Rusia, este prevăzută pentru miercuri după-amiază la Geneva.

Un alt grup de lucru, creat de Washington şi Moscova pentru a organiza împreună cu ONU distribuirea de ajutoare în oraşele asediate din Siria, s-a întrunit în cursul dimineţii.