„Puţini au observat că, în Rusia, în ultimii ani, s-a format un stat islamic local. Individualizatul „Califat cecen” trăieşte după tradiţiile şi legile sale, primind în schimb, în mod regulat, miliarde de dolari subvenţii de la bugetul rus. Şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, se scalda în lux şi promovează politica priorităţii unor legi Shariah asupra dreptului rusesc. În paralel, îşi consolidează puterea sa militară, iar luptătorii ceceni efectuează atacuri asupra oponenţilor lui Kadîrov la Moscova, dar şi din afara Rusiei”, spune documentul.

Se remarcă faptul că, în fiecare an, încrederea lui Kadîrov în propria invulnerabilitate creşte şi tonul său în raport cu guvernul federal este tot mai obraznic.

„Kadîrov ştie că în spatele lui se afla capabila armată cecenă, fidelă personal lui şi, cel mai important, loialitatea lui Putin. Nici forţele de securitate şi nici guvernul federal nu sunt capabile să-l aducă pe Kadîrov sub jurisdicţia legislaţiei ruseşti, iar Cecenia sub suveranitate rusă”, se spune în document.

În raport se mai afirmă că perspectivele relaţiilor dintre Cecenia şi centrul federal ridică probleme serioase.

Regimul lui Kadîrov a acumulat suficiente resurse, astfel că, în caz de instabilitate politică, poate pune problema separării de Rusia. Este posibil împreună cu o parte din teritoriile confiscate de la regiunile adiacente (Daghestan, Inguşetia).

În fapt, rezultatul politicii lui Putin în Caucazul de Nord a fost apariţia în sudul ţarii a unui stat care poate oricând declanşa un nou război pe scară largă. În Cecenia s-a format un regim periculos, a cărui loialitate faţă de centrul federal se asigură exclusiv prin satisfacerea poftelor financiare şi politice ale lui Kadîrov.


Se subliniază faptul că niciun politician şi nicio agenţie guvernamentala nu este în măsură sa garanteze că statul islamic al lui Kadîrov nu se va transforma in timp într-un ISIS, gata să declare Jihad Rusiei, aşa cum a făcut-o deja tatăl lui Ramzan Kadîrov.

Raportul prezintă o analiză a modului în care în Rusia s-a format o reţea criminala periculoasa care, de fapt, a înlocuit statul cecen.

„Aceasta este o poveste despre cum Ramzan Kadîrov, care copiază în mare măsură stilul politic al lui Vladimir Putin, dar cu un adaos de specificitate naţională şi religioasă, a devenit o figură cheie şi, în esenţă, un personaj de necontrolat în politica rusă. Sarcina acestui raport este sa deschidă ochii societăţii ruse asupra faptului din cauza tolerării de către conducerea ţării şi a serviciilor de securitate, Ramzan Kadîrov a devenit o figură care reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea naţională a Rusiei”, este concluzia documentului citat.