„Dacă există o strategie (împotriva SI), atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea participa la o operaţiune terestră”, a afirmat ministrul, citat de cotidienele Yeni Safak şi Haberturk, după ce a participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen (Germania).

„Unii afirmă că Turcia este reticentă în a lua parte la lupta împotriva Daesh (acronimul arab al SI). Însă Turcia este cea care a venit cu cele mai concrete propuneri”, a afirmat şeful diplomaţiei turce.

Potrivit lui Cavusoglu, Arabia Saudită, care a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Turciei, va desfăşura avioane de vânătoare la marea bază militară din Incirlik, în sudul Turciei, unde se află deja avioane ale coaliţiei condusă de SUA. Responsabili saudiţi „au venit şi au efectuat cercetări la bază. Pentru moment, nu este clar câte avioane vor fi desfăşurate”, a spus Cavusoglu.

Potrivit ministrului de externe al Turciei, Arabia Saudită s-a declarat gata să „trimită trupe când va fi timpul pentru o operaţiune terestră”.

Arabia Saudită a evocat recent ideea de a trimite trupe la sol în Siria, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării SI, iar Washingtonul a declarat, prin responsabilii săi de la Pentagon, că vede cu ochi buni această ofertă.