„Zelionîi Dol”, o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr, care s-a raliat Flotei Ruse de la Marea Neagră în decembrie, se îndreaptă spre Marea Mediterană, a anunţat Flota Rusă de la Marea Neagră într-un comunicat.

Potrivit RIA Novosti, care citează o sursă de securitate din Crimeea — unde îşi are baza Flota de la Marea Neagră — această corvetă se îndreaptă spre Siria şi ar putea participa la campania rusă în susţinerea armatei regimului Assad.

„Obiectivele navei nu sunt dezvăluite, însă, în condiţiile în care ea este echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, participarea sa la operaţiunea militară nu poate fi exclusă”, estimează sursa de informaţie.

Această trimitere în Marea Mediterană a navei Zelionîi Dol, construită anul trecut, intervine într-un moment în care SUA şi Rusia au convenit asupra unui acord în vederea „încetării ostilităţilor” în Siria în decurs de o săptămână, exceptând ofensiva împotriva jihadiştilor, pentru a relansa procesul de pace şi a stopa exodul civililor.

SUA acuză Rusia că a „exacerbate” conflictul din Siria, prin sprijinul militar oferit forţelor guvernamentale, în mod concret în ofensiva în curs împotriva rebelilor la Alep, mare oraş din nordul Siriei.

Intervenind în conflict la 30 septembrie, Rusia şi-a intensificat campania în Siria de pe mare, cu tiruri de rachete de croazieră de pe un submarin în Marea Mediterană şi de pe nave de război din Marea Caspică, mai departe la est.