Băuturile energizante conţin anumite substanţe, precum efedrina sau taurina, care accentuează efectele zahărului sau ale cafeinei care ajung în organism, iar în unele cazuri se poate ajunge la intoxicaţie.

Un nou studiu publicat în Journal of American Medical Association analizează efectele consumului unor astfel de băuturi asupra tinerilor. Cercetătorii de la Mayo Clinic au descoperit că o singură băutură energizantă de 473 de mililitri poate creşte tensiunea arterială şi nivelul hormonilor stresului. Riscurile băuturilor energizante pot afecta mai mult decât inima, mai ales dacă sunt amestecate cu alcool, conform macleans.ca.

Iată ce se întâmplă exact în corpul tău când bei o băutură energizantă:

În creier:

Cafeina blochează adenosina, o substanţă din creier care te ajută să dormi, iar energizantul îţi dă mai multă energie, însă efectul este unul foarte scurt. Organismul răspunde în felul “lupta sau fugi”, iar nivelul crescut de dopamină îţi păcăleşte creierul.

În circulaţia sângelui: 

Glanda pituitară secretă adrenalina, care trimite un semnal la ficat, obligat să trimită mai multă glucoză în sânge.

Inima

Inima îţi bate mai tare şi pupilele ţi se dilată din cauza adrenalinei, iar acest efect poate să fie neplăcut.

Piele

Datorită consumului de energizante, ajungi să transpiri mai mult şi să te deshidratezi, mai ales dacă le consumi după antrenament, scrie lyla.ro.