„Ne vom relua, fără să aşteptăm, acţiunile în stradă”, a declarat Jesus Torrealba, secretar general al MUD (Mesa de la Unidad Democratica), coaliţia opoziţiei, într-o conferinţă de presă.

„Care este rolul nostru? Să însoţim poporul nostru în mişcarea sa de protest şi să dăm un curs democratic indignării sale”, a adăugat Torrealba, într-o aluzie implicită la grava criză politică şi economică prin care trece Venezuela.

În opinia sa, guvernul preşedintelui socialist Nicolas Maduro, împotriva căruia opoziţia s-a mobilizat în masă în ultimele luni, nu a respectat acordurile încheiate în cadrul dialogului destinat să scoată ţara din impas.

O nouă reuniune de dialog ce trebuia desfăşurată marţi sub egida Vaticanului şi a Unasur nu a mai avut loc. Mediatorii au intervenit la câteva ore după decizia opoziţiei de a se retrage de la discuţii. Secretarul general al Unasur, Ernesto Samper, le-a adresat un apel părţilor la „armistiţiu politic”, estimând că „politizarea” instituţiilor din Venezuela dăunează ţării.

Vaticanul şi Unasur le cer părţilor, care se confruntă de când opoziţia a preluat controlul parlamentului după alegerile legislative de la sfârşitul lui 2015, „să se abţină până pe 13 ianuarie 2017 de a lua decizii care fac dificile relaţiile dintre ele sau procesul de dialog”.

Opoziţia cere îndeosebi reluarea procesului ce poate duce la convocarea unui referendum „pentru” sau „împotriva” revocării preşedintelui Maduro, sau organizarea de alegeri anticipate.