Supranumit "Măcelarul din Balcani", fostul şef militar al sârbilor bosniaci, 74 de ani, este acuzat că a procedat la "epurarea etnică" a unei părţi a Bosniei pentru a crea un stat sârb pur din punct de vedere etnic.

Până în prezent, doar genocidul de la Srebrenica, pentru care este de asemenea acuzat Ratko Mladic, a fost recunoscut ca atare de TPIY, pe parcursul unui război ce a făcut peste 100.000 de morţi şi a dus la strămutarea a 2,2 milioane de persoane.

Circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani din Bosnia au fost masacraţi în iulie 1995 la Srebrenica de forţele sârbe bosniace.

Biroul procurorului a evocat mai ales "campania de epurare" comisă la Prijedor, la nord de actuala Bosnie-Herţegovina.

„Când peste 1.500 de persoane sunt ucise într-un timp scurt, mii şi mii de alte (persoane) mor de foame" sau sunt închise în tabere de detenţie, „când casele lor sunt distruse, moscheile lor transformate în ruine", fără îndoială că astfel de crime au fost comise cu „intenţia de a distruge o comunitate şi a o opri să se reconstruiască", a subliniat un procuror al TPIY, Alan Tieger. „Şi termenul care desemnează crimele comise cu această intenţie este genocid", a conchis el.

Şase acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de masacrul de la Srebrenica, cel mai grav comis în Europa de la Al Doilea Război Mondial. Printre ei, fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, care a făcut apel împotriva condamnării sale, în martie, la patruzeci de ani de detenţie.

Cu acel prilej, TPIY a considerat că nu are suficiente dovezi pentru a afirma că genocid a fost comis în alte şapte municipalităţi din Bosnia.

În taberele din apropiere de Prijedor, oamenii erau bătuţi cu bâte de baseball sau bare de fier, înjunghiaţi sau forţaţi să bea ulei de motor, a declarat Arthur Trialdi, din partea acuzării.

Procesul lui Ratko Mladic, ultimul al TPIY, intră în ultima săptămână după proceduri începute în 2012.

Ratko Mladic trebuie să răspundă la unsprezece capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.