Acest vârf de poluare este legat de creşterea emisiilor de particule, provocată în principal de încălzirea pe lemne şi de traficul rutier, alături de extinderea condiţiilor meteo favorabile menţinerii acestora în apropierea solului (vântul slab şi contrastul de temperatură).

Depăşirea pragului de alertă pentru poluarea cu particule, fiind vorba de o concentraţie superioară limitei de 80 de micrograme pe metru cub de particule fine în aer, durează de mai bine de o săptămână şi s-ar putea prelungi şi joi, conform Airparif.

Data de 1 decembrie a fost ziua care a înregistrat recordul de poluare, cu concentraţii maxime de 146 de micrograme pe metru cub.

Pentru a patra oară în douăzeci de ani, autorităţile franceze au impus marţi şi miercuri sistemul de circulaţie alternativ la Paris şi în suburbiile sale pentru a încerca să lupte împotriva poluării. Marţi au putut circula autovehiculele cu numere de înmatriculare pare, iar miercuri cele cu numere impare.

Persoanele care foloseau în comun o maşină beneficiau de o derogare de la aceste restricţii. De asemenea alte măsuri care au fost luate în regiunea pariziană au vizat gratuitatea pe transportul în comun.

Poluarea afecta de asemenea, marţi, Lyonul (centru-estul Franţei), precum şi regiunile învecinate Chambery şi Annecy.

Particulele fine sunt în mod special nocive pentru sănătate. Acestea pot genera cancer, astm, alergii, maladii respiratorii sau cardiovasculare.

Dioxidul de azot NO2, care este eliberat în atmosferă de motoarele diesel, favorizează, la rândul său, astmul, sau afecţiunile pulmonare la copii.