Cel puţin 7.000 de migranţi, în principal din Afganistan, Irak şi Siria, sunt blocaţi în Serbia, mulţi petrecând luni de zile într-o ţară cultural şi financiar prost echipată pentru a avea grijă de ei şi unde puţini dintre ei doresc să rămână. 

În ciuda închiderii oficiale a aşa-numitei "rute balcanice", care a redus presiunea asupra ţărilor dezvoltate precum Germania, agenţiile umanitare estimează că peste 100 de noi migranţi intră în Serbia în fiecare zi, în timp ce doar în jur de 20 primesc permisiunea de a intra în Ungaria, singurul vecin al Serbiei din spaţiul Schengen. 
  
Aproximativ jumătate dintre ei sunt copii, iar fiecare al 10-lea copil este clasificat ca neînsoţit de un adult, a declarat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a organizaţiei 'Salvaţi Copiii'. 
  
Serbia a promis că va avea disponibile 6.000 de paturi, număr aproape epuizat, şi a solicitat ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene.

Un depozit din centrul Belgradului fără facilităţi de bază a devenit adăpost pentru peste 1.000 de bărbaţi, femeile şi copiii au prioritate în taberele oficiale. Este una dintre cele mai mari tabere de acest gen dintr-o capitală europeană. Locul pe care îl ocupă urmează să devină parte a proiectului Belgrad Waterfront, o nouă zonă urbană de lux construită de dezvoltatorul imobiliar Eagle Hills, din Emiratele Arabe Unite. 
    
„Serbia devine o zonă-tampon, un fel de purgatoriu", a declarat Rados Djurovic, director executiv al Centrului de Protecţie Azil, o organizaţie non-profit din Serbia care asigură sprijin juridic şi psihologic persoanelor refugiate.