„A fost o conspiraţie instituţională", a declarat directorul general al Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), Anna Anţeliovici, pentru cotidianul american.

Doamna Anţeliovici şi alţi oficiali ruşi intervievaţi de publicaţia newyorkeză au respins însă teza unui sistem de dopaj instaurat de statul rus, asigurând că nu a existat nicio implicare din partea conducătorilor ruşi în acest caz.

În cel de-al doilea raport realizat la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) şi publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autorităţile de la Kremlin.

Raportul a subliniat existenţa „unei conspiraţii instituţionale" pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenţiei ruse antidoping şi a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenţiei TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzaţiile de „conspiraţie instituţională" nu au fost susţinute de probe.

Aceste acuzaţii au constituit o nouă lovitură dură pentru sportul rus, care încă încearcă să atenueze pagubele cauzate de primul raport McLaren, ce a dus la excluderea atleţilor săi din competiţiile internaţionale.

Acuzaţiile care vizează Rusia au afectat numeroşi sportivi, mulţi dintre ei neputând participa la Jocurile Olimpice de vară de la Rio, din luna august. Ele continuă să facă valuri şi în această iarnă, unele concursuri de biatlon, patinaj şi schi fond programate în Rusia fiind anulate.