Furtuna Nock-Ten ar putea fi însoţită de vânturi cu viteze de până la 222 kilometri pe oră când va lovi duminică insula Catanduanes, unde locuiesc 250.000 de oameni, a avertizat Centrul american pentru prevenirea taifunurilor.

Furtuna ar urma apoi să se abată luni pe insula principală Luzon, unde se află capitala Manila.

"Am emis avize de evacuări preventive autorităţilor locale", a declarat pentru AFP Rachel Miranda, purtător de cuvânt al securităţii civile a regiunii Bicol, unde se află Catanduanes.

Această zonă agricolă unde trăiesc 5,5 milioane de oameni este adesea prima afectată de depresiuni, responsabile de douăzeci de taifunuri care mătură arhipelagul în fiecare an.

Cedric Daep, şeful securităţii civile din provincia Albay (regiunea Bicol), a declarat că cel puţin 400.000 de persoane ar trebui să fie evacuate, însă nu există suficient spaţiu pentru a primi atâţia oameni.Astfel, el le-a cerut celor afectaţi să se ducă la familiile lor sau la prieteni de sărbătorile de Crăciun.

Oamenii de ştiinţă estimează că virulenţa furtunile din ultimii ani se datorează schimbărilor climatice.

În noiembrie 2013, 7.350 de oameni au fost ucişi sau au fost daţi dispăruţi dispăruţi în timpul trecerii super-taifunului Haiyan, aminteşte France Presse.