Am numărat 43 de cadavre", a indicat un ziarist aflat în oraşul New Bataan, situat pe insula Mindanao.

Autorităţile locale de resort nu au confirmat informaţia. Iniţial se anunţase decesul a opt persoane şi rănirea mai multora. Un reprezentant al oficiului pentru dezastre a indicat că acest bilanţ ar putea spori semnificativ, ca urmare a unor mari alunecări de teren.

Bopha, cel mai puternic taifun al anului în Filipine, a afectat marţi în special extremitatea sudică a arhipelagului traversat de furtuni violente şi ploi diluviene.

Autorităţile încercau să verifice informaţia conform căreia un camion militar a fost acoperit de o alunecare de teren provocând moartea a 30 de militari şi a 20 de civili pe insula Mindanao.

Zeci de mii de filipinezi s-au refugiat în adăposturi publice marţi dimineaţă, odată cu sosirea taifunului Bopha. Peste 50.000 de oameni au evacuat casele lor situate pe malul mării, de-a lungul cursurilor de apă expuse la inundaţii şi în zonele ameninţate de alunecări de teren.

Alimentarea cu curent electric a fost întreruptă de autorităţi în majoritatea regiunilor cu scopul prevenirii incendiilor sau a electrocutării. De asemenea, a fost suspendat traficul aerian şi maritim, iar şcolile au fost închise.

Luni seara, preşedintele filipinez Benigno Aquino a avertizat populaţia în legătură cu intensitatea taifunului şi cu un ridicat "potenţial de distrugere" al Bopha.

Arhipelagul filipinez se confruntă anual cu aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri, în special în sezonul musonic. Bopha este cel de-al 16-lea şi cel mai puternic taifun din acest an.