Reuniunea este prevăzută să aibă loc la ora locală 15:00 (06:00 GMT), ora la care se închide bursa de la Tokyo, la sediul Ministerului japonez de Finanţe "pentru a face schimb de informaţii cu privire la situaţia de pe pieţe", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Japoniei.

Probabilitatea crescută a unei victorii a candidatului republican la alegerile prezidenţiale din SUA a provocat panică pe pieţele financiare asiatice, şi mai târziu pe pieţele la termen occidentale, cu o creştere bruscă a yenului şi o cădere de 6% a indicelui Nikkei al bursei de la Tokyo, precum şi o coborâre în teritoriul negativ a randamentului pentru obligaţiunile japoneze pe zece ani.

SUA sunt o piaţă vitală pentru un număr important de mari companii japoneze care sunt afectate deja de mai multe luni de aprecierea monedei nipone, tendinţă care s-a accentuat miercuri, în condiţiile în care yenul constituie o valoare de refugiu în cazul unei crize internaţionale.

Perspectiva unei victorii a lui Donald Trump îi îngrijorează şi mai mult pe investitori deoarece este vorba de o persoană care nu are nicio experienţă politică şi pare a fi imprevizibil.

Rezultatele alegerile prezidenţiale americane sunt anunţate progresiv, iar la ora 14:30 la Tokyo (05:30 GMT) finalul era încă imprevizibil.