Atunci când Emma Morano s-a născut, pe 29 noiembrie 1899, Umberto I era încă regele Italiei. Fiat abia îşi deschisese porţile, iar clubul de fotbal AC Milan fusese fondat de doar câteva săptămâni.

În mod surprinzător, femeia a reuşit să ajungă la onorabila vârstă de 117 ani. Viaţa ei, care s-a întins pe parcursul a trei secole, nu a fost lipsită de evenimente importante. Primul iubit al femeii a dispărut în timpul Primului Război Mondial, iar înainte de Al Doilea Război Mondial ea se despărţea de un soţ abuziv.

Totodată, de-a lungul vieţii, femeia şi-a pierdut unicul fiu, dar a fost şi nevoită să aibă o dietă bazată pe două ouă crude şi un ou fiert zilnic, la care se adăuga puţină carne şi foarte puţine fructe şi legume. A urmat acest regim timp de aproape un secol.

Emma Morano a devenit oficial cea mai bătrână persoană din lume în acest an, după decesul lui Susannah Mushatt Jones, din luna mai. Mai mult, Emma a devenit şi singura persoană în viaţă care s-a născut în secolul al XIX-lea.

Bătrâna recunoaşte că secretul longevităţii sale se datorează geneticii. Mama ei a trăit 91 de ani, iar surorile sale au atins pragul de 100 de ani.

Acum, femeia a devenit un adevărat simbol al Italiei. Povestea ei de viaţă a inspirat un musical. Cu ocazia aniversării sale, va fi interpretată „o călătorie muzicală pe parcursul a trei secole” la teatrul local, iar o biografie romanţată „Femeia care a văzut trei secole”, de Rene Papas, va fi prezentată în avanpremieră.

Cel mai probabil Emma nu va fi prezentă, deoarece aceasta nu a părăsit apartamentul ei de mai bine de 20 de ani. Chiar şi aşa, ea va fi primi cu siguranţă multe urări.