Într-o conferinţă de presă organizată după prezentarea raportului anual în Parlament, John McCallum a explicat că noul nivel, stabilit la 300.000 de imigranţi, reprezintă „baza viitoarei creşteri economice" a Canadei.

În perioada 2011-2015, Canada a avut planuri de acceptare a câte 260.000 de imigranţi anual, dar pentru 2017 s-a fixat cifra de 300.000, McCallum argumentând că sunt „circumstanţe speciale" din cauza crizei siriene. Acest nivel va constitui baza permanentă în următorii ani. În cadrul planului, sunt căutaţi în principal imigranţi calificaţi, în contextul deficitului de forţă de muncă în unele sectoare economice.

Consiliul Economic recomandase Guvernului de la Ottawa să accepte câte 450.000 de imigranţi în următorii cinci ani, dar John McCallum a stabilit nivelul la 300.000. „Acea cifră este de luat în considerare cândva în viitor, dar în mod sigur nu în 2017", a precizat el.

Problema imigraţiei generează ample polemici în Canada, în contextul în care rata şomajului este ridicată. De asemenea, există semne de întrebare privind capacităţile de integrare a imigranţilor în noile comunităţi. „Integrarea se desfăşoară bine şi cred că putem învăţa să o facem şi mai bine", a spus McCallum.

Kevin Lamoureux, secretarul parlamentar pentru Relaţia cu Guvernul, a argumentat că imigranţii nu doar că acoperă locuri de muncă rămase acum vacante, ci contribuie şi la dezvoltarea economică la nivel regional, precum şi la configurarea socială a comunităţilor. „Imigraţia joacă un rol esenţial pentru viitorul Canadei, mai ales în regiunile în care riscurile depopulării sunt reale", a argumentat el.

Canada se confruntă cu o criză demografică, pe fondul îmbătrânirii populaţiei.