Responsabilul grec a precizat că a ajuns la un acord cu primarii tuturor oraşelor din insula Creta, după ce le-a promis că între 80% şi 85% dintre migranţii relocaţi vor fi familii. El a încercat, astfel, să tempereze temerile pe care primarii le-au exprimat după ce în timpul verii guvernul de la Atena a anunţat că, pentru a decongestiona taberele din insulele din Marea Egee aflate în prima linie a sosirii imigranţilor, o parte dintre aceştia vor fi transferaţi în alte părţi ale ţării.

În urma închiderii oficiale a aşa-numitei rute balcanice, folosite de imigranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei, în Grecia au rămas blocaţi circa 60.000 de imigranţi, dintre care aproximativ 15.000 de află în taberele amenajate în insulele din Marea Egee.

Imigranţii care vor fi relocaţi în Creta vor fi cazaţi în clădiri neocupate şi în mici hoteluri. 'Obiectivul nostru este să demarăm în Creta un program pilot pentru relocarea refugiaţilor în cele mai bune condiţii atât pentru ei cât şi pentru populaţia locală', a mai spus ministrul grec.

La rândul său, preşedintele asociaţiei municipale din Creta, Vasilis Lambrinos, consideră că, atât timp cât numărul imigranţilor transferaţi în Creta nu depăşeşte cifra de 2.000, această relocare nu va avea efecte negative nici asupra societăţii şi nici asupra economiei.