Banca de Stat a Pakistanului (SBP) a publicat joi un raport anual în care estimează că violenţele extremiste au costat ţara 118, 3 miliarde de dolari, pierderi directe şi indirecte, în perioada 2002-2016.

„Creşterea economică, precum şi dezvoltarea sectorului social au fost puternic afectate de incidentele legate de terorism'', se afirmă în raport.

Pakistanul a fost zguduit ani de zile de violenţe extremiste după ce a devenit un aliat al SUA în războiul împotriva terorismului, lansat după atentatele din 11 septembrie 2001, care au declanşat invazia americană în Afganistanul vecin.

Un Fond de Sprijin al Coaliţiei (CSF) a fost înfiinţat de către SUA pentru a-şi susţine aliatul pakistanez, cu acordarea a circa un miliard de dolari pe an începând din 2002. Anul trecut, Pakistanul a primit 14 miliarde de dolari în cadrul CSF.

Potrivit Băncii Centrale, în afară de suferinţele incomensurabile (morţi, răniţi, persoane strămutate) provocate de violenţe, războiul a determinat retragerea investitorilor străini, a împiedicat investiţiile locale, a blocat exporturile şi a încetinit ritmul comerţului.

Pakistanul a lansat recent ofensive militare majore împotriva talibanilor şi a mai multor grupări armate ce acţionează în special în zonele tribale de frontieră cu Afganistanul, reducând puterea de atac a extremiştilor, al căror număr de victime a scăzut brusc în 2015 şi 2016.

La rândul său, economia se ameliorează, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat în octombrie că ţara a ieşit din criză.