Timp de cinci zile, cei doi conducători au discutat problema teritorială şi alte chestiuni, arată un comunicat al ONU. Întreruperea negocierilor şi reluarea lor la sfârşitul săptămânii viitoare au fost solicitate de Anastasiades, precizează documentul.

Ciprul este împărţit din 1974, când armata turcă a ocupat nordul insulei ca răspuns la o lovitură de stat care urmărea să unească ţara cu Grecia. După mai multe încercări de reconciliere, un plan de reunificare propus de ONU a eşuat în 2004, iar tratativele au fost reluate abia anul trecut. Se preconizează crearea unui stat federal.

În prezent, Republica Cipru, recunoscută internaţional, membră a Uniunii Europene din 2004, controlează doar două treimi din insulă. În partea de nord, s-a autoproclamat Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia.

Luni, la deschiderea negocierilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că perspectiva unei soluţii pentru Cipru este la îndemâna celor doi lideri, iar conflictul vechi de 42 de ani ar urma să se încheie până la sfârşitul lui 2016.