La Piracicaba, la 140 km de Sao Paulo, ţânţarii transgenici sunt produşi în masă: 60 de milioane de larve săptămânal într-un laborator înfiinţat în colaborare cu compania britanică Oxitec. După eliberarea lor în natură ei vor avea ca misiune să se împerecheze cu femelele Aedes aegypti care transmit oamenilor virusul Zika, responsabil de apariţia unor malformaţii congenitale grave la bebeluşi, dar şi alte virusuri tropicale precum Dengue şi Chikungunya.

Larva provenită din această împerechere se va naşte cu această boală care o va ucide rapid înainte de a ajunge la maturitate. În ce priveşte masculii transgenici, ei sunt programaţi genetic să moară după împerechere. Această metodă a făcut obiectul unor teste experimentale între 2011 şi 2014, în statul Bahia (nord-estul Braziliei), în Panama şi în Insulele Caiman şi s-a văzut că populaţia de ţânţari Aedes aegypti a scăzut drastic cu 90%.

Metoda nu întruneşte însă unanimitatea. În SUA s-a dat undă verde primelor teste, dar comercializarea trebuie să mai aştepte. În Brazilia, Oxitec nu a obţinut încă autorizaţia de comercializare oficială din partea agenţiei sanitare Anvisa. Primăria din Piracicaba este cea care a decis deschiderea laboratorului Oxitec, acordându-i un ajutor de 1,1 milioane de dolari pentru a dezvolta programul ţânţarilor transgenici.

Proiectul a fost demarat fără ca studii de specialitate să poată dovedi că această metodă permite într-adevăr scăderea numărului cazurilor de boli transmise de ţânţarii Aedes aegypti. Între aprilie 2015 şi începutul lui 2016, Brazilia a fost epicentrul unei epidemii a virusului Zika cu 1,5 milioane de persoane afectate.

Brazilia a experimentat şi altă metodă de luptă împotriva Zika, tot cu ajutorul ţânţarilor modificaţi genetic, cărora le-a fost inoculată bacteria Wolbachia. Această bacterie le reduce capacitatea de a transmite virusul Zika şi Dengue.

Aedes aegypti este o specie comună de ţânţari, care se adaptează foarte bine la mediul urban. Ei proliferează adesea în apele stătute, precum apele din pneurile uzate sau din ghivecele de flori de la geamuri. Serviciile sanitare precare din Brazilia au contribuit, potrivit specialiştilor, la dezvoltarea acestor epidemii.