Seismul a avut loc în aceeaşi regiune, Umbria, unde s-au produs şi cel de miercuri, dar şi cel de pe 24 august, care a devastat efectiv oraşul Amatrice. De data aceasta a fost resimţit puternic la 134 km de Roma.

Cutremurul din luna august a avut o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter şi s-a soldat cu moartea a cel puţin 250 de persoane. Pe lângă acest lucru, şi pagubele economice au fost URIAŞE şi sunt estimate între 1 şi 11 MILIARDE de euro, potrivit experţilor intervievaţi de Bloomberg.

Companiile de asigurări nu vor avea prea mult de decontat pentru că italienii sunt repetenţi când vine vorba de asigurarea locuinţelor. De exemplu, în 2014, asigurările, ca procent din produsul intern brut în ţară, au fost la 1,9 %, potrivit datelor compilate de către Swiss Re AG. În Franţa, procentul se ridică la 3,3%, în Germania la 3,4% şi la 8,1% în Olanda, potrivit datelor furnizate de PricewaterhouseCoopers.

Doar aproximativ 2% din pierderile economice dintr-un cutremur care a avut loc în anul 2009, în regiunea Abruzzo din Italia şi care s-a soldat cu 308 morţi, au fost acoperite de asigurări, potrivit lui Stefan Schuermann, un analist în materie de asigurări, citat de Bloomberg.

Mauro Dolce, unul din directorii generali ai Departamentului de Protecţie Civilă din Italia a declarat pentru publicaţia Sole 24 ore că „Pentru renovarea clădirilor publice ne este necesară o sumă de aproximativ 50 de miliarde.”

Potrivit unui raport realizat de Centrul Naţional de Studii al Inginerilor din Italia, cutremurele au costat Italia, în total, între anii, 1968-2014, 121,6 miliarde de euro pentru reconstrucţii. Asta arată practic că în fiecare an s-au cheltuit 2,6 miliarde euro, din impozite, pentru a repara daunele provocate de cutremure. Potrivit instituţiei, citată de ilpost.it, costul prevenţiei cutremurelor este şi mai mare şi se ridică la minim 3,5 miliarde de euro pe an.

Cifrele care se învârt în jurul daunelor provocate de cutremurele din Italia sunt de-a dreptul astronomice. În momentul de faţă, autorităţile nu au oferit publicităţii date cu privire la pagubele provocate de ultimul seism, însă dacă analizăm informaţiile de mai sus, putem estima din nou pierderi de miliarde de euro pentru Italia.