Misiunea navală EUNAVFOR MED — cunoscută şi drept operaţiunea Sophia — a fost lansată anul trecut cu scopul de a combate fluxul de migranţi dinspre nordul Africii către Italia şi de a reduce numărul de migranţi decedaţi în tentative de a trece Mediterana, mai ales către coastele sudice ale Italiei.

În cadrul reuniunii lor de două zile de la Bruxelles, miniştrii apărării din ţările aliate au convenit să acorde Uniunii Europene asistenţă logistică pentru operaţiunea EUNAVFOR MED.

„În două săptămâni, navele şi avioanele NATO vor fi în Mediterana centrală'', a spus Stoltenberg. Grecia şi Turcia au pus la dispoziţie avioane de patrulare maritimă, a adăugat el.

În prezent nouă vase iau parte la operaţiunea Sophia, care a ajutat la salvarea vieţilor a aproape 16.000 de migranţi, potrivit datelor UE.

În primele nouă luni ale acestui an, 132.000 migranţi ilegali au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

„Situaţia din Mediterana rămâne extrem de gravă şi continuăm cifre alarmante privind traficul ilegal de fiinţe umane şi pierderile de vieţi omeneşti'', a avertizat Jens Stoltenberg.