Statele membre îşi pot da acceptul oficial pentru acord şi pentru documentele sale anexe până vineri la miezul nopţii (ora 22:00 GMT).

„Noi sperăm ca, după încheierea tuturor procedurilor, să putem spune că UE este gata să semneze CETA'', a adăugat sursa respectivă.

Anterior, premierul belgian Charles Michel a anunţat joi că s-a ajuns la o poziţie comună a Belgiei referitoare la CETA. „'În sfârşit am ajuns la un acord între belgieni'', a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma iniţială. „Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite'', a adăugat el.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. „Sunt bucuros pentru veştile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau'', a scris Tusk pe contul său de Twitter.

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală şi Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziţiei lor faţă de acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia şi, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat. „Summitul de astăzi (joi) a fost anulat. Pentru moment, nu a fost stabilită nicio nouă dată'', a confirmat pentru AFP o sursă europeană.