„În Venezuela a avut loc o lovitură de stat, nu o putem numi altfel. A sosit timpul să apărăm Constituţia Republicii Bolivariene Venezuela. Trebuie să restabilim legătura constituţională", a declarat Henrique Capriles, adversar înverşunat al lui Nicolas Maduro şi figură de frunte a coaliţiei de centru-dreapta majoritară în parlament, Masa Unităţii Democratice (MUD).

„Mobilizarea va începe în întreaga ţară, vom elibera Venezuela pas cu pas, întreg poporul va fi mobilizat pentru a restabili legătura constituţională", a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă.

Opoziţia, a precizat Henrique Capriles, va organiza duminică o „şedinţă extraordinară a Adunării Naţionale în care vor fi luate o serie de decizii”.

Această reacţie a avut loc a doua zi după anunţul făcut de Consiliul Naţional Electoral (CNE) de suspendare a strângerii de semnături ale alegătorilor, etapă prealabilă organizării unui referendum împotriva lui Nicolas Maduro, extrem de impopular în ţara sa în special din cauza unei grave crize economice.

CNE a vorbit despre „fraude” comise de opoziţie pentru a justifica blocarea procesului ce trebuie să ducă la referendum. Opoziţia acuză CNE de mai multe luni că face jocul guvernului.

Alături de Henrique Capriles, preşedintele parlamentului de la Caracas, Henry Ramos Alup, a anunţat că reprezentanţi ai opoziţiei se vor deplasa în zilele următoare la sediul Organizaţiei Statelor Americane (OSA) la Washington pentru a cere secretarului general al instituţiei, Luis Almagro, să aplice Carta Democratică a OSA.

Acest text permite organizaţiei să intervină diplomatic împotriva unui dintre statele sale membre dacă se consideră că face faţă unei crize constituţionale care ameninţă democraţia.

„Astăzi, suntem mai convinşi ca niciodată de ruptura democratică în #Venezuela. Este timpul să luăm măsuri concrete @OEA_oficial”, a scris vineri Luis Almagro pe contul său de Twitter.

„Numai dictaturile îi lipsesc pe cetăţenii lor de drepturi, ignoră puterea legislativă şi au deţinuţi politici”, a acuzat şeful organizaţiei interamericane.